Ce este crowdfunding-ul?

Ce este crowdfunding-ul?

Andrei - 14/09/2017

 

Evenimentul momentului despre multifinanțarea din România a avut loc la Oradea! Am lansat oficial platforma tesustin.ro, un start-up pornit prin câștigarea unor fonduri europene în valoare de 50.000 euro

 

Vineri, 15 septembrie, la ora 18:30, a avut loc evenimentul Community Night, găzduit de librăria și cafeneua R&R din Cetatea Oradea. Evenimentul a marcat lansarea celei mai noi platforme de crowdfunding autohtonă: tesustin.ro, un start-up finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru afaceri non agrilcole în mediul rural (PNDR 6.2).
 

Programul a cuprins, printre altele, discursul fondatorului tesustin.ro în vârstă de numai 22 de ani, Andrei Duma intitulat: "Te susțin" ca mod de a gândi și a acționa - potențialul încă neexploatat al multifinanțării în România, urmat de un dialog și o sesiune de întrebări despre subiect, mediată de Mark C. Lukács, un tânăr de aceeași vârstă, gazda serii, PR & Marketing Manager în cadrul R&R Group și președinte fondator al Asociației Good Life Performers.

Ne-am propus să explicăm într-o manieră inedită modul de funcționare al unei astfel de platforme online, aducând în fața invitaților oameni cu inițiative interesante care sunt dispuși să ofere diverse recomense în schimbul donațiilor, exact cum se întâmplă în cazul proiectelor încărcate pe astfel de platforme de multifinanțare.

 

În cadrul evenimentului, s-au prezentat 3 proiecte care apoi au putut fi susținute de către participanți:

Primul proiect prezentat a fost „Oradea Book Festival”, prima inițiativă 100% locală de acest fel, un maraton de evenimente pro lectură și cultură, cu lansări de carte, conferințe, târg de carte, „librărie pe roți” care să ajungă în localități din județul Bihor în care nu sunt librării și multe alte activități. Proiectul a fost prezentat de Raluca și Otniel Vereș iar recompensele pentru susținători au constat în pachete cu cărți și posibilitatea de a deveni voluntari și parteneri principali în cadrul proiectului. Inițiativa a fost propusă de R&R Group, (companie care coordonează editura Ratio et Revelatio precum și două librării cu cafenele în Oradea) și Asociația GLP.

Următorul proiect prezentat, „Inspir prin artă„  a fost propus de un tânăr pictor și fotograf pe nume Bolboacă Bogdan acesta propunându-și să promoveze arta și să inspire comunitatea prin operele sale. Cum era de așteptat, recompensele au constat în picturi și printuri originale după picturile tânărului artist.

Cel de-al treilea proiect, coordonat de dmna. Deac Lăcrămioara, profesor de canto clasic în cadrul Școlii de Arte Francisc Hubic„ din Oradea și președintele Asociației Art Group se intitulează „Music for excellence„ și are în vedere susținerea tinerilor cântăreți din cadrul organizației pe care o reprezintă în dezvoltarea lor profesională pentru a atinge performanță în muzică. Recompensa participanților a fost chiar un concert muzical oferit de echipa de proiect.

În cadrul acestei acțiuni, s-a strâns suma totală de 755 lei, reprezentând un impuls pentru inițiativele prezentate, urmând ca restul sumelor necesare să fie acoperite prin intermediul campaniilor de crowdfunding care vor începe să ruleze după eveniment.

 

Întrebat fiind despre ce l-a motivat să pornească acest start-up în țară, fondatorul tesustin.ro, Andrei Duma a declarat:în momentul în care am ajuns în Marea Britanie la studii (University of Essex) am observat că studenții aveau oportunitea de a-și finanța orice fel de cheltuială aferentă studiilor. Mi-am dat seama că în România nu există o astfel de oportunitate pentru studenți. Astfel, m-am întors să-mi duc la capat visul printr-o initiativa antreprenoriala similară. Recunosc că m-a ajutat foarte mult și programul de finanțare PNDR 6.2 dedicat afacerilor non agrilcole în mediul rural. Câștigând o finanțare în valoare de 50.000 de euro am decis să nu mă limitez doar la domeniul educațional, ci să ofer oportunitatea oricarei persoane de a strânge banii necesari pentru împlinirea unei dorințe, de la publicarea unei cărți, de exemplu, și până la susținerea unei cauze umanitare. Platforma este deja funcțională iar proiectele din cadrul evenimentului de lansare vor apărea pe platformă în câteva zile.”

 

Despre tesustin.ro și crowdfunding, în general

Platforma tesustin.ro este o initiațivă care își propune să democratizeze mediul de crowdfunding din România. Crowdfundingul, sau multifinanțarea, așa cum e ea numită în limba română, este o acțiune de strângere de fonduri al unui grup de oameni care fac parte dintr-o comuninatate care are accelași scop. În crowdfunding, o persoană are un vis, o idee, o inițiativă pentru care solicită resurse financiare. Astfel, prin prisma platfomei oamenii pot să își prezinte ideile sub formă de proiect, cu descrieri care respectă o anumită structură pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări și alături de videouri pentru a face totul cât mai ușor de înțeles. În urma încărcării ideii pe platformă, începe campania propriu-zisă în care cel care propune proiectul își promovează ideea iar oameni care cred în respectiva inițiativă donează. În schimbul acestor donații, susținătorii pot primi recompense. Aceste recompense pot varia de la o simplă scrisoare de mulțumire, până la prototipuri sau obiecte valorice, experiențe sau servicii.

În România, crowdfundingul se află într-o stare incipientă în comparație cu alte țări din Europa, însă are un potențial enorm. Iar acest potențial poate fi exploatat doar de oameni cu visuri mari care își doresc să ducă la bun sfârșit o inițiativă.

 

Aplică chiar acum cu un proiect pe tesustin.ro! Dacă ai întrebări sau nelămuriri te rugăm să ne contactezi la office@tesustin.ro