Istorie pe paine

Bucuresti, Municipiul Bucuresti
Publicăm trei cărți vechi de bucate care contribuie la identitatea culinară națională. Sprijină demersul gastroart.ro & Cosmin Dragomir!
Vezi website
74 sustinatori
2186 vizualizari
37 zile ramase
24%
18,107.00 finantat din
75,000.00 RON

Fă cunoștință cu Cosmin Dragomir


Salut! Sunt Cosmin Dragomir inițitatorul gastroart.ro singura revistă on-line dedicată cercetării istoriei gastronomiei românești. Sunt co-organizator al Congresului de Gastronomie și Vin, co-inițiator al Legii Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului, am organizat zeci de evenimente și conferințe despre gastronomia românească. 

O reeditare urmată de o propunere îndrăzneață pentru voi:


În luna mai am reeditat, în premieră, după aproape 150 de ani, singura carte de bucate tipărită pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, iar astăzi vă rog să lucrăm împreună într-un proiect editorial:

Vă propun o colecție de reeditări ale cărților vechi de rețete, unele în premieră absolută, ce vor apărea în condiții grafice deosebite și cu un aparat critic excelent.
  
Și pentru că este 1 decembrie și sărbătorim Centenarul, primele trei cărți pe care le voi tipări la anul sunt strâns legate de 100 de ani de la Unire: vorbim de prima carte de bucate tipărită în Țara Românească (București, 1847), prima carte de bucate tipărită în Moldova (Iași, 1841) și prima carte de bucate în limba română tipărită în Ardeal (Brașov, 1874). 

Dar asta nu e tot, cum s-ar agita o domniță la teleshopping . Profitul obținut din aceste trei volume va fi reinvestit în alte volume până când colecția cărților fundamentale ale gastronomiei românești va căpăta consistența unui proiect național extrem de important. Acesta este singurul proiect coerent de tipărire, în colecții, a istoriei gastronomiei românești.  

Probabil suma vă pare mare, dar de fapt înseamnă 350 de persoane care sunt dispuse să plătească în avans (200 de lei) pachetul cu cele trei volume și să aibă răbdare ca la anul să le primească acasă. Suntem siguri că dacă, în unele cazuri, am așteptat și peste un secol până la o nouă reeditare, până la anul ce vine putem avea răbdare. Calitatea este cel mai de preț ingredient! 

De altfel, după lansarea acestei colecții editura GastroArt își propune și inaugurarea altei colecții cu volume contemporane de istorie, antropologie, entologie și arheologie culinară. Un astfel de demers este extrem de costisitor iar istoria gastronomiei este un domeniu din care poți trăi decent, dar nu să și poți investi iar creditele sunt dezavantajoase pentru oricine.   

Cele trei cărți care inaugurează această colecție sunt:

1. Maria Maurer, carte de bucate (1847, București) a fost reeditată în urmă cu peste un deceniu într-un tiraj infim și nu se găsește nici măcar prin anticariate. Cartea Mariei Maurer este primul volum cu rețete tipărit în Țara Românească. Există aici un manuscris mai vechi, din epoca brâncovenească, dar care a circulat ca manuscris și pe care avem de gând să îl republicăm în colecție. 

2. Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași 1841, este prima carte de bucate tipărită în Moldova. A avut parte de reeditări, dar ediția noastră vă propune câteva aspecte inedite: cartea va fi îngrijită și va avea parte din prefața lui Mihai Kogălniceanu, descendent direct al celebrului pașoptist. De asemenea, volumul va cuprinde și corespondența culinară a lui Mihail Kogălniceanu cu surorile lui, cât și alte fragmente gastronomice din operele celor doi autori. 

3. Johann Carl Hintz (alias Hințescu) - Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germâne și magiare supranumită și Bucătăreasa națională (reeditată în 1884 la Librăria H. Zeidner, în Brașov, va purta titlul: „Bucătares’a naționala, seu Carte de bucate a bucateresei romane, francese, germane și maghiare”). Cartea e scrisă în limba română, într-o epocă în care nici dincoace de munte nu aveam încă suficiente apariții editoriale de gen. Mai mult decât atât, cărțile lui sunt dedicate dintru început românilor, dacă ne gândim că ele sunt publicate cu listă de prenumeranți (preplătitori, exact ca în cazul nostru), din toate teritoriile locuite de români, aflate în granițele României de azi. Volumul nu a fost reeditat până în prezent. 

În ceea ce privește așa-numitele recompense: 

- donația de 100 de lei reprezintă ori contravaloarea volumului Bucătăreasa Națională (peste 500 de pagini) ori contravaloarea celorlalte două cărți, la alegerea dumneavoastră. Ele vă vor ajunge acasă prin curier/poșta română imediat după apariție. 

- donația de 200 de lei reprezintă contravaloarea întregului set de trei cărți. 

- donația de 500 de lei reprezintă sprijinul dumneavoastră necondiționat pentru acest proiect. Nu veți primi cărți, dar veți primi un coș cu produse ale producătorilor locali. 

- donația de 2500 de lei se adresează unor darnici boieri sau societăților comerciale. În schimbul acestei sume vom tipări sigla pe coperta a IV-a a celor trei volume, vă vom menționa în toate comunicările, pe toate afișele, roll-up-urile de la evenimentele de lansare etc. 

Ajutorul dumneavoastră nu înseamnă doar bani, ci mai ales contribuție la cercetarea istoriei gastronomiei autohtone extrem de importantă pentru identitatea românească. Avem nevoie de ajutorul vostru iar împreună putem scrie, din nou, istorie!

 



  • Un Anonim a contribuit cu 10.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 10.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 5.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Laurentiu Laura a contribuit cu 200.00 RON
  • Rotaru Eliana a contribuit cu 200.00 RON
  • Gabriela Berechet a contribuit cu 200.00 RON
  • Carmen Paraschivescu a contribuit cu 200.00 RON
  • Alexandra Juncu a contribuit cu 200.00 RON
  • Luminita teodorescu a contribuit cu 200.00 RON
  • Cristian CETĂȚEANU a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Oana Coantă a contribuit cu 400.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Alexandru Scotnotis a contribuit cu 200.00 RON
  • Laura Gaita a contribuit cu 200.00 RON
  • Ana Sandulache a contribuit cu 230.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Andrei-Gabriel Caciuleanu a contribuit cu 200.00 RON
  • Marius Tudosiei a contribuit cu 555.55 RON
  • Bogdan Vavrita a contribuit cu 200.00 RON
  • Agathe Rudeanu a contribuit cu 200.00 RON
  • Bolbol Liliana a contribuit cu 200.00 RON
  • Ciprian Muntele a contribuit cu 200.00 RON
  • Sorin Totoeanu a contribuit cu 100.00 RON
  • rotariu ilie a contribuit cu 200.00 RON
  • Madalina Santa a contribuit cu 200.00 RON
  • Oana Ionela Luca a contribuit cu 200.00 RON
  • Robertino Florin Voicu a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Mihai Dragomir a contribuit cu 200.00 RON
  • Florin Cetateanu a contribuit cu 200.00 RON
  • sinziana bolcu a contribuit cu 200.00 RON
  • Daniela Luca a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Oana Andreea Stanescu a contribuit cu 200.00 RON
  • Teodor Vasile Ion a contribuit cu 200.00 RON
  • Ramona Violeta Vasilescu a contribuit cu 200.00 RON
  • Cosmin Enache a contribuit cu 200.00 RON
  • Laura Laurentiu a contribuit cu 2,500.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 250.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Adrian Rafail a contribuit cu 200.00 RON
  • Sergiu Vasile a contribuit cu 100.00 RON
  • Petronela Savin a contribuit cu 200.00 RON
  • TRAIAN BALTATEANU a contribuit cu 200.00 RON
  • Alexandru Pandrea a contribuit cu 210.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Alexandra Irimia a contribuit cu 50.00 RON
  • Alexandra Irimia a contribuit cu 50.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Dragos Gurarosie a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 10.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 5.45 RON
  • Costin Saraf a contribuit cu 10.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 1.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Test Test a contribuit cu 5.00 RON
  • Lavinia Sandru a contribuit cu 200.00 RON
  • Florin Cojocariu a contribuit cu 200.00 RON
  • Catalin Mahu a contribuit cu 200.00 RON
  • Ionel Catau a contribuit cu 200.00 RON
  • Ionel Catau a contribuit cu 200.00 RON
  • Mirela Heizer a contribuit cu 200.00 RON
  • Raluca Hritcu a contribuit cu 300.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Cristian Podariu a contribuit cu 205.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 200.00 RON
  • Un Anonim a contribuit cu 2,500.00 RON
  • Catalin Andrei Vulciu a contribuit cu 200.00 RON